Το τελευταίο καιρό η ζήτηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων έχει αυξηθεί στον απόηχο των συνεχόμενων περικοπών των συντάξεων. Μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων βιώνοντας τις επιδράσεις των μειώσεων στο στενό οικογενειακό τους κύκλο αναζητούν σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μια συμπλήρωση της σύνταξης που θα λάβουν κατά τη δημόσια συνταξιοδότηση τους. Η αναζήτησή τους αυτή τους έχει οδηγήσει στα εξουσιοδοτημένα δίκτυα παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών όπως: ασφαλιστικούς συμβούλους, πρακτορεία ασφαλίσεων καθώς και στις τράπεζες προς αναζήτηση ενός ιδανικού συνταξιοδοτικού προγράμματος.

Το βασικό πλεονέκτημα  που προσφέρουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι η ευελιξία και η ανταποδοτικότητα. Τόσο η ηλικία συνταξιοδότησης όσο και το ποσό της ιδιωτικής σύνταξης και του εφάπαξ είναι πλέον επιλογή του ασφαλισμένου και ρυθμίζονται ανάλογα με το ποσό των εισφορών που μπορεί ο ίδιος βιώσιμα να υποστηρίξει και βασίζονται στη συνταξιοδοτική έκθεση που εκπονείται απο το ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.

Κρατήστε επίσης κάτι σημαντικό, ένα επιτυχημένο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι αυτό που φτάνει στη λήξη του.

Εδώ λοιπόν δημιουργείται ένα θέμα που επηρεάζει την ευελιξία που αναφέραμε παραπάνω. Κατά το σχεδιασμό των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων παρατηρείται (κυρίως από τις τράπεζες) η πρακτική να επιλέγουν για τον ασφαλισμένο υποχρεωτική αναπροσαρμογή των εισφορών του κάθε έτος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εισφορές του ασφαλισμένου να αυξάνονται κάθε έτος με ένα ποσοστό που διαφέρει από ασφαλιστική εταιρία σε εταιρία και κυμαίνεται από 3% έως 4%. Ο λόγος που γίνεται αυτή η επιλογή είναι για τη  μακροπρόθεσμη ενίσχυση του προγράμματος και τη ταυτόχρονη καταπολέμηση της επίδρασης του φαινομένου του πληθωρισμού.

Προσοχή όμως γιατί από αυτή την επιλογή που πολλές φόρες δεν γίνεται με επαρκή ενημέρωση στον ασφαλισμένο ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Ας δούμε αναλυτικά ένα παράδειγμα για την πορεία των εισφορών για ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 20ετίας με εισφορές πρώτου έτους 1000€ και αναπροσαρμογή 3% κάθε έτος.

Έτος Εισφορές(€)
1 1.000
2 1.030
3 1.060,90
4 1.092,73
5 1.125,51
6 1.159,27
7 1.194,05
8 1.229,87
9 1.266,77
10 1.304,77
11 1.343,92
12 1.384,23
13 1.425,76
14 1.468,53
15 1.512,59
16 1.557,97
17 1.604,71
18 1.652,85
19 1.702,43
20 1.753,51

 

Αυτή η σταδιακή αύξηση μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστήσει μη βιώσιμο το πρόγραμμα με αποτέλεσμα την ακύρωση και ολική εξαγορά του από τον ασφαλισμένο.Παρατηρήστε ότι το πρόγραμμα στα 10 έτη θα έχει ξεπεράσει τα 1300€ το έτος, στη 15ετία τα 1500€ ενώ λίγα έτη πριν τη λήξη του τα 1700€.

Αναφέραμε παραπάνω ότι βασικό πλεονέκτημα των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων είναι η ευελιξία και ότι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα είναι αυτό που φτάνει ως τη λήξη του. Κανένα επιτόκιο όσο υψηλό και να είναι δε σημαίνει τίποτα αν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Η συμβουλή μας είναι να επιλέξετε οι εισφορές του προγράμματός σας να παραμένουν σταθερές για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Με αυτό το τρόπο διατηρείτε οι ίδιοι τον έλεγχο του προγράμματος σας ενώ μπορείτε να προγραμματίσετε καλύτερα τα οικονομικά σας.

Και ο πληθωρισμός;

Η αντιμετώπιση του φαινομένου του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με σχεδιασμό προαιρετικών εκτάκτων καταβολών. Ενισχύσεων δηλαδή οι όποιες είναι προαιρετικές και γίνονται από τον ασφαλισμένο με ένα εφάπαξ ποσό με εγγυημένο επιτόκιο το οποίο προστίθεται στις ήδη συσσωρευμένες εισφορές του. Με αυτό το τρόπο επιλέγει ο ίδιος τη χρονική στιγμή και το ποσό με το οποίο θα ενισχύσει το πρόγραμμά του διατηρώντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο, δίχως να διακινδυνέψει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού του προγραμματισμού.

Ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα να εξαγοράσει ξεχωριστά τις έκτακτες καταβολές σε μια περίπτωση ανάγκης, ωστόσο αν επιλέξει να εξαγοράσει το πρόγραμμά τότε πραγματοποιείται ολική εξαγορά περιλαμβάνοντας και τις έκτακτες καταβολές του.

Οι σταθερές εισφορές για το συνταξιοδοτικό σας πρόγραμμα αντί της ετήσιας αναπροσαρμογής θα σας προσφέρουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τα οικονομικά σας μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες διακοπής του προγράμματος σας στο μέλλον. Ζητήστε από το σύμβουλο που σας παρέχει το πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρεστε, επιπλέον σχεδιασμό με έκτακτες καταβολές για την αντιμετώπιση του φαινομένου του πληθωρισμού και περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος για αυξημένο ποσό εφάπαξ και σύνταξης.

Εκμεταλλευτείτε την ευελιξία που προσφέρουν τα  συνταξιοδοτικά προγράμματα και τα πλεονεκτήματά τους με το σωστό, αποδοτικό και πάνω απ’ όλα βιώσιμο τρόπο.

Οι εκθέσεις που συντάσσουμε περιλαμβάνουν πάντα ξεχωριστή μελέτη με προυπολογισμένες προαιρετικές έκτακτες καταβολές για το προγραμματισμό του ασφαλισμένου. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς και την έκδοση προσφοράς συνταξιοδότησης στο 210-57 11 918|email: info@idiotiki-syntaxi.gr

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού αποταμιευτικού – συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

To άρθρο δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο στην ενότητα «Ασφάλιση και Συντάξεις» στις 9/10/2017.