Γράφει ο Τόγιας Κων/νος, Διευθυντής Ιδιωτική-Σύνταξη.gr

Η ιδιωτική σύνταξη αποτελεί μια συμπληρωματική ανταποδοτική σύνταξη η οποία έρχεται να συμπληρώσει το εισόδημά μας κατά τη δημόσια συνταξιοδότηση. Ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να  επιλέξει ο ίδιος το ποσό της σύνταξης που επιθυμεί, το εφάπαξ και φυσικά τις εισφορές του που παραμένουν σταθερές για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Οι παραπάνω επιλογές ωστόσο δε γίνονται αυθαίρετα, αλλά βάση σχεδιασμού που βοηθά και καθοδηγεί τον ασφαλισμένο στησύναψη του ιδανικού συνταξιοδοτικού προγράμματος.

Η αρχή υπολογισμού της ιδιωτικής σύνταξης και κατά συνέπεια των εισφορών είναι η εισοδηματική αναλογική.

Τι σημαίνει εισοδηματική αναλογική.

Ο σχεδιασμός και υπολογισμός της ιδιωτικής σύνταξης γίνεται με βάση το εισόδημα του ασφαλισμένου και στοχεύει ιδανικά στο 20% του τρέχοντος εισοδήματος του πριν τη συνταξιοδότηση. Αυτός είναι και ο στόχος της σύνταξης προς κατοχύρωση.

Ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτό το νούμερο διαφέρει, ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου κατά την έναρξη του προγράμματος και την επιθυμητή ηλικία συνταξιοδότησης καθώς και απο το ύψος των εισφορών που μπορεί βιώσιμα να αποταμιεύει. Όσα περισσότερα τα έτη διάρκειας του προγράμματος τόσο το καλύτερο, διότι ο ασφαλισμένος μπορεί να βγαίνει ωφελιμένος από τους ανατοκισμούς. Ιδανικά οι εισφορές του ασφαλισμένου διαμορφώνονται με σκοπό να μην ξεπερνούν το 8% του εισοδήματός του. Ποσό βιώσιμο στο οποίο ο ασφαλισμένος θα μπορεί να ανταποκριθεί και να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμά του.

Για τους παραπάνω λόγους ο σχεδιασμός ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος υλοποιείται από εξειδικευμένους σχεδιαστές που λαμβάνουν υπόψη όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους με σκοπό να σχεδιάσουν για εσάς το ιδανικό πρόγραμμα.

Η εισοδηματική αναλογική είναι η σύγχρονη τεχνική σχεδιασμού του εκάστοτε συνταξιοδοτικού προγράμματος. Είναι ο μοναδικός και ρεαλιστικός τρόπος προσέγγισης  στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανταποδοτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος σήμερα. Με σταθερές ή αναπροσαρμοζόμενες κατ’έτος εισφορές, πρόβλεψη για την εξάλειψη του πληθωρισμού και την ιδανική ηλικία συνταξιοδότησης , για εγγυημένη σύνταξη και σίγουρο εφάπαξ.

Οι κινδύνοι που ελλοχεύουν από αυθαίρετες επιλογές.

Ο πρώτος είναι ο ασφαλισμένος να επιλέξει ποσό σύνταξης ή εφάπαξ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί βιώσιμα με τις εισφορές του να κατοχυρώσει. Μη ξεχνάτε ότι τα συνταξιοδοτικά είναι μακροχρόνια προγράμματα το ίδιο και η περίοδος των εισφορών. Η επιλογή τους πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερα προσεκτικό τρόπο.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την επιλογή της ηλικίας συνταξιοδότησης. Ένα έτος μεγαλύτερο στη συνταξιοδότηση μπορεί να σας μειώσει αισθητά το μέσο ποσό της αποταμίευσης και αυτό διότι κερδίζεται πέραν από τις εισφορές ενός επιπλέον έτους και τον ανατοκισμό όλου του ποσού για ένα έτος επιπλέον.

Τρίτος οι εισφορές με ετήσια αναπροσαρμογή κάθε χρόνο για την εξάλειψη του φαινομένου του πληθωρισμού. Εδώ γίνεται επιλογή οι εισφορές μας να αυξάνονται κάθε χρόνο με 3%, προσοχή όμως αφού τα συνταξιοδοτικά προγράμματα όπως είπαμε είναι μακρόπνοα. Σε σχεδιασμό 20ετίας οι αρχικές εισφορές πχ 800€ του πρώτου χρόνου θα διαμορφωθούν σε  1000€ τον 9ο χρόνο και θα ξεπερνούν τα 1300€ το 18ο. Εναλλακτικά προτείνονται σχεδιασμοί με έκτακτες καταβολες. Με τη μέθοδο αυτή ο ασφαλισμένος διατηρεί ο ίδιος τον έλεγχο του προγράμματός τους περιορίζοντας έτσι το κίνδυνο οικονομικού εκτροχιασμού του πρόγραμματός του.

Θυμηθείτε η επιτυχία ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος έγκειται στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της περιόδου αποταμίευσης 

Τέταρτος  η επιλογή ανάμεσα σε εγγυημένο επιτόκιο και απόδοση ή πρόγραμμα συνδεδεμένο με επενδύσεις. Η παραπάνω αποτελεί και τη  κύρια διαφοροποίηση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ανά ασφαλιστική εταιρία. Έγκειται στο τρόπο απόδοσης για τις αποταμιεύσεις του ασφαλισμένου. Το εγγυημένο επιτόκιο παρέχει εγγυήσεις τόσο για το αποταμιευόμενο κεφάλαιο όσο και την απόδοση που είναι εξασφαλισμένη. Από την άλλη τα προγράμματα συνδεδεμένα με επενδύσεις (ΟΣΕΚΑ) δεν παρέχουν εγγυήσεις για την απόδοση προσδοκώντας σε ένα υψηλότερο μέσο επιτόκιο διαμέσου επιθετικότερου επενδυτικού σχεδιασμού. Προσοχή όμως διότι το ρίσκο της επένδυσης βαραίνει τον ασφαλισμένο.

Για εμάς το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα είναι εξειδίκευση. Ο ρόλος μας είναι να σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, βιώσιμο και ανταποδοτικό στα μέτρα σας.

Σχεδιάστε το δικό σας πλάνο μέσω της φόρμας του συνταξιοδοτικού προγράμματος που προσφέρεται απο τη πλατφόρμα μας και εμπιστευτείτε μας το σχεδιασμό του δικού σας συνταξιοδοτικού.