Γράφει ο Τόγιας Κωνσταντίνος, Διεύθυνση Ιδιωτική Σύνταξη.gr

Οι συνταξιοδοτικοί σχεδιασμοί κερδίζουν συνεχώς έδαφος τα τελευταία έτη ως ένα εναλλακτικό μέσο κατοχύρωσης συμπληρωματικών αποδοχών για τη περίοδο της συνταξιοδότησης.

Τα προγράμματα αυτά βασίζονται σε μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς μιας και που η διάρκεια τους σχετίζεται τόσο με τη συγκέντρωση ενός ικανοποιητικού κεφαλαίου, όσο και με την επιδίωξη μεγαλύτερου οφέλους σε τόκους. Η διάρκεια τους κυμαίνεται από 10 έως και 40 +έτη, για νέους σε ηλικία ασφαλισμένους.

Η μακροχρόνια αυτή διάρκεια ωστόσο εκθέτει ταυτόχρονα τον ασφαλισμένο σε μια σειρά παραγόντων, επαγγελματικών αλλά και κοινωνικών που μπορούν να καταστήσουν κατά καιρούς το προγραμματισμό ιδιαίτερα απαιτητικό.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί φυσικά η οικονομική κρίση συνέπεια  της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μυαλό πολλών ασφαλισμένων τους τελευταίους μήνες γεννάται  το ερώτημα: πώς μπορώ να παραμένω συνεπής σε ένα προγραμματισμό για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ;

Το ερώτημα είναι απολύτως δικαιολογημένο μιας και που καταστάσεις που δε μπορούμε να προβλέψουμε είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν τη συνέπεια του κάθε ασφαλισμένου.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ότι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα προβλέπουν για περιόδους περιορισμένης ρευστότητας παρέχοντας ένα σύνολο από επιλογές στον ασφαλισμένο που σκοπό έχουν να καταστήσουν το προγραμματισμό ευέλικτο και να τον διασώσουν.

Στα περισσότερα συνταξιοδοτικά – αποταμιευτικά προγράμματα της ασφαλιστικής αγοράς συναντώνται οι παρακάτω επιλογές :

Μείωση των εισφορών

Η παραμετροποίηση του ποσού των εισφορών μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά τον ασφαλισμένο δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεχίσει το προγραμματισμό του, ενώ μπορεί να επανέλθει στο μέλλον επαναφέροντας  την εισφορά στην αρχική της τιμή.

Ελευθεροποίηση

Η ελευθεροποίηση αποτελεί ένα status στο οποίο περιέρχεται το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα συνήθως μετά τη 2ετία από την έναρξη όταν ο ασφαλισμένος σταματήσει να καταβάλει το ποσό των εισφορών του. Ο ασφαλισμένος μπορεί: είτε να διατηρήσει τα χρήματά του στην ασφαλιστική εταιρία δίχως να τα εξαγοράσει (με σκοπό να τα λάβει έντοκα μέχρι και τη λήξη), είτε να επαναφέρει το πρόγραμμά του σε ισχύ, είτε να  το ρευστοποιήσει.

Επαναφορά σε ισχύ

Η επαναφορά σε ισχύ αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των προγραμμάτων. Ο ασφαλισμένος μπορεί να αιτηθεί την επαναφορά του προγράμματός του με τη καταβολή των εισφορών που υπολείπονται. Με το τρόπο αυτό ο σχεδιασμός επαναφέρεται πλήρως.

Εξαγορά

Η εξαγορά αποτελεί την επιλογή των ασφαλισμένων οι οποίοι δε μπορούν να επαναφέρουν το πρόγραμμά τους σε ισχύ και έχουν άμεση ανάγκη από ρευστότητα. Είναι πολλές οι περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την εξαγορά συμβολαίων μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε αυξημένες υποχρεώσεις μιας δύσκολης περιόδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας συνταξιοδοτικός προγραμματισμός αποκτά έναν ακόμη πρόσθετο ρόλο.

Αυξημένη περίοδος καταβολής ασφαλίστρων

Η περίοδος πληρωμής των εισφορών σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τις 60 ημέρες, ωστόσο σε περιπτώσεις όπως η πρόσφατη του κορωνοϊού το όριο αυξήθηκε στις 90.

Κρατήστε επίσης ότι η επιτυχία ενός συνταξιοδοτικού προγραμματισμού σχετίζεται ιδιαίτερα και με τον εξ αρχής σωστό σχεδιασμό.

Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων εκπονείται με βάση τους στόχους του ασφαλισμένου σε σύνταξη, εφάπαξ και ηλικία συνταξιοδότησης συναρτήσει πάντοτε της οικονομικής του δυνατότητας.

Η σωστή επιλογή των εισφορών και η αποφυγή υπερβολών είναι μείζονος σημασίας, μιας και που μπορεί να επηρεάσει στο μέγιστο τη βιωσιμότητα του προγραμματισμού σε μία δύσκολη συγκυρία.

Γενικότερα το ποσό των εισφορών δε θα πρέπει να ξεπερνά το 8% του εισοδήματος του ασφαλισμένου για νέους έως 35 ετών, ενώ για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα και όσο πλησιάζουμε προς την ηλικία συνταξιοδότησης το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει το 12%. Η διατήρηση αυτού του κανόνα εξασφαλίζει μια βιώσιμη αναλογία που μειώνει σημαντικά τις περιπτώσεις ενός οικονομικού εκτροχιασμού του προγράμματος στο μέλλον.

Ανακεφαλαιώνοντας οι επιλογές που παρέχουν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα στους ασφαλισμένους ενισχύουν το ρόλο τους προστατεύοντας την αποταμιευτική προσπάθεια του ασφαλισμένου προσφέροντας ευελιξία αλλά και μακροχρόνια διασφάλιση.

H διεύθυνση μας ειδικεύεται στο σχεδιασμό ατομικών συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προγραμματισμών εγγυημένων αποδόσεων. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς και την έκδοση προσφοράς συνταξιοδότησης στο : 210-57 11 918|email: info@idiotiki-syntaxi.gr,

Εξειδικευμένες τεχνικές σχεδιασμού και την πιο αναλυτική συνταξιοδοτική παρουσίαση της ασφαλιστικής αγοράς.

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.