Γράφει ο Τόγιας Κων/νος, Γενική Διεύθυνση Ιδιωτική Σύνταξη.gr

H σύναψη ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου αποτελεί μια ανεξάρτητη ατομική πρωτοβουλία για το κάθε ασφαλισμένο. Η αλήθεια είναι ότι πίσω από κάθε επιλογή και απόφαση σύναψης διακρίνονται κοινές έγνοιες και ανησυχίες που μετατρέπονται σε ανάγκες από τα συνεχιζόμενα δυσμενή σενάρια για τη δημόσια συνταξιοδότηση που συνεχώς βγαίνουν στο προσκήνιο.

Η ιδιωτική συνταξιοδότηση διακρίνεται από τη δημόσια λόγω του ανταποδοτικού της χαρακτήρα, ωστόσο ένα μεγάλο της πλεονέκτημα που πολλές φορές δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο περικλείει και προβλέπει και για την οικογένεια του ασφαλισμένου.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων ο κύριος παράγοντας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή και σύναψη ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου είναι η απόδοση. Πόσα χρήματα θα βάλω στο πρόγραμμα; και πόσα θα λάβω ως εφάπαξ ή ως σύνταξη ; Είναι απολύτως εύλογο ο ασφαλισμένος να επιθυμεί να κατοχυρώσει το μέγιστο για την επιλογή του, όμως η απόδοση δεν είναι και το μοναδικό κριτήριο επιλογής ενός προγράμματος.

Ο ασφαλισμένος πέραν από την ατομική του συνταξιοδοτική κατοχύρωση με τη σύναψη ενός συνταξιοδοτικού συμβολαίου δημιουργεί και ένα νέο περιουσιακό στοιχείο το οποίο απευθύνεται παράλληλα και στην οικογένειά του.

Πώς πραγματοποιείται αυτό

Καταβάλλοντας τις εισφορές του σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ο ασφαλισμένος δημιουργεί ένα κεφάλαιο το οποίο και διαχειρίζεται η ασφαλιστική εταιρία αποδίδοντάς του τόκους.

Στη λήξη του συμβολαίου ο ασφαλισμένος διατηρεί τη δυνατότητα είτε να λάβει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί ως εφάπαξ ή, να λάβει σύνταξη εγγυημένης περιόδου, ισόβια σύνταξη, ακόμα και να μεταβιβάσει τη σύνταξή του ισοβίως σε άλλο πρόσωπο.

Ας τα δούμε ωστόσο ένα ένα.

Επιλέγοντας τη σύνταξη εγγυημένης περιόδου ο ασφαλισμένος κατοχυρώνει την οικογένειά του κατά τη περίπτωση που ο ίδιος φύγει από τη ζωή μέσα στο διάστημα καταβολής της σύνταξής του. Με το τρόπο αυτό η οικογένειά του θα λαμβάνει το υπόλοιπο των συντάξιμων αποδοχών κανονικά μέχρι τη κανονική λήξη της περιόδου που είχε επιλέξει ο ασφαλισμένος, καλύπτοντας έτσι τις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες της οικογένειας.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη περίπτωση της ισόβιας συνταξιοδότησης με εγγυημένη περίοδο παροχής.

Στη περίπτωση της μεταβιβαζόμενης σύνταξης ο ασφαλισμένος μπορεί να παραχωρήσει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα σε τρίτο πρόσωπο το οποίο και θα λαμβάνει τη σύνταξη για όσο ο ασφαλισμένος βρίσκεται εν ζωή.

Κρατήστε επίσης οτι:

Αν συμβεί το οτιδήποτε στον ασφαλισμένο κατά τη περίοδο της αποταμίευσης των εισφορών, τότε το σύνολο των καταβληθέντων εισφορών επιστρέφεται στην οικογένειά του.

Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν ένα σαφέστατο πλεονέκτημα της ιδιωτικής συνταξιοδότησης έναντι της δημόσιας και αυτό διότι για τις δημόσιες εισφορές που έχουν καταβληθεί δε προβλέπεται καμία επιστροφή των εισφορών στην οικογένεια του ασφαλισμένου, παρά μόνο μια σύνταξη επιδοματικού χαρακτήρα για τη περίοδο της συνταξιοδότησης η οποία υπολείπεται σημαντικά του ποσού της σύνταξης που λάμβανε ο ασφαλισμένος και αυτή μόνον αν ο ασφαλισμένος είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 15 έτη διαδοχικής ασφάλισης.

Με τα παραπάνω επιθυμούμε να αναδείξουμε τη πρόβλεψη που παρέχουν τα συνταξιοδοτικά προγράμματα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της οικογένειας του ασφαλισμένου και τη προστασία της επιλογής του, αναδεικνύοντας και τα ασφαλιστικά πλεονεκτήματα πέραν από τα οικονομικά.

H διεύθυνση μας ειδικεύεται στο σχεδιασμό ατομικών συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προγραμματισμών. Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς και την έκδοση προσφοράς στο :                                                       210-57 11 918|email: info@idiotiki-syntaxi.gr,

Εξειδικευμένες τεχνικές σχεδιασμού και την πιο αναλυτική συνταξιοδοτική παρουσίαση της ασφαλιστικής αγοράς.

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.