Γράφει ο Κων/νος Τόγιας, Γενική Διεύθυνση Ιδιωτική-Σύνταξη.gr

Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν σήμερα τη πρόταση για τη συμπλήρωση των εισοδημάτων των ασφαλισμένων κατά τη δημόσια συνταξιοδότηση. Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν οι ίδιοι την ηλικία συνταξιοδότησής τους, τις εισφορές τους, καθώς και το τελικό ποσό σύνταξης και εφάπαξ που θα λάβουν στη λήξη του προγράμματός τους.

Οι διαφορές ανάμεσα στη δημόσια συνταξιοδότηση και την ιδιωτική είναι αρκετές, η βασικότερή ωστόσο εστιάζεται στη φιλοσοφία τους. Η δημόσια ασφάλιση βασίζεται στην αναδιανομή των εισφορών, που σημαίνει ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι χρηματοδοτούν με τις εισφορές τους τη περίθαλψη τους και φυσικά τη σύνταξη και τη περίθαλψη των συνταξιούχων.

Από την άλλη η ιδιωτική συνταξιοδότηση παραμένει ανταποδοτική, που σημαίνει ότι ο κάθε ασφαλισμένος αποταμιεύει για τον εαυτό του, λαμβάνοντας τις εισφορές του τοκισμένες, είτε με τη μορφή εφάπαξ, είτε με τη μορφή σύνταξης.

Σήμερα θα απαντήσουμε σε ένα ερώτημα το οποίο μας απευθύνεται συχνά από αρκετούς χρήστες της σελίδας μας.

Τι γίνεται στη περίπτωση απώλειας της ζωής του ασφαλισμένου;

Το ερώτημα είναι φυσικά εύλογο, καθώς κάθε ασφαλισμένος επιθυμεί να γνωρίζει τι προβλέπεται για τις εισφορές που θα έχει καταβάλλει και τι προβλέπεται για την επιστροφή τους στους δικούς του ανθρώπους.

Μη ξεχνάτε, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι μακροχρόνια και μας ακολουθούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής μας, τόσο κατά τη περίοδο που αποταμιεύουμε και εργαζόμαστε, όσο και για τη περίοδο που συνταξιοδοτούμαστε, είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες.

Ας δούμε τι προβλέπεται τόσο για τη δημόσια όσο και την ιδιωτική συνταξιοδότηση.

Κατά τη περίοδο πριν τη συνταξιοδότηση ή αλλιώς τη περίοδο εργασίας και αποταμίευσης.

Στη δημόσια συνταξιοδότηση οι εισφορές του ασφαλισμένου όπως αναφέραμε αναδιανέμονται, που σημαίνει ότι η οικογένεια του ασφαλισμένου δε θα εισπράξει από το ασφαλιστικό του ταμείο εφάπαξ μερίδιο από τις συνολικές του εισφορές. Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο ελεύθεροι επαγγελματίες να καταβάλλουν ετήσιες εισφορές που ξεπερνούν ακόμα και τα 8.000 ευρώ  στο ΕΦΚΑ ενώ για τους ναυτικούς ακόμα και τις 25.000€ το χρόνο, ωστόσο για αυτές τις εισφορές η οικογένεια του ασφαλισμένου θα λάβει σύνταξιμη αποδοχή μειωμένη κατά 50% (σε σχέση με αυτή που θα έπαιρνε o ασφαλισμένος) για τον επιζών σύζυγο η οποία και προσαυξάνεται κατά 15% για κάθε παιδί, με όριο το 80%, εφόσον ο ασφαλισμένος είχε συμπληρωμένα 15 έτη ασφάλισης ή συνεχόμενη ασφάλιση τη τελευταία 5ετία. Η σύνταξη αυτή συνεχίζεται για τα παιδιά εφόσον είναι ανήλικα έως και την ολοκλήρωση των σπουδών τους. 

Στην ιδιωτική συνταξιοδότηση οι συνολικές καταβεβλημένες εισφορές του ασφαλισμένου για το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα επιστρέφονται εξ ολοκλήρου στους ορισμένους δικαιούχους που έχει ορίσει ο ίδιος. Να αναφέρουμε ότι τυχόν διακοπή του προγράμματος πριν τη λήξη του από τον ασφαλισμένο θα επέστρεφε σε αυτόν κατά τι λιγότερα χρήματα από αυτά που θα είχε μέχρι τότε αποταμιεύσει συνέπεια της ρευστοποίησης της επένδυσης και των εξόδων διαχείρισης. Με την ασφάλιση ζωής που προβλέπεται εντός του συνταξιοδοτικού προγράμματος ωστόσο η οικογένεια του ασφαλισμένου λαμβάνει εξ ολοκλήρου τις αποταμιεύσης του.

Κατά τη περίοδο της συνταξιοδότησης

Στη δημόσια συνταξιοδότηση η δημόσια σύνταξη την οποία δικαιούται υπό όρους (συνολικά έτη έγγαμου βίου) ο επιζών σύζυγος ορίζεται στο 50% της τρέχουσας με τις προσαυξήσεις κατά 15% για κάθε ανήλικο τέκνο με όριο το 80%, ενώ εάν ο επιζών σύζυγος τη λάβει σε ηλικία κάτω των 55 ετών, τη δικαιούται μόνο για 3 έτη και στη συνέχεια επανασυνταξιοδοτείται στα 67. Με την εφαρμογή των διατάξεων Κατρούγκαλου ωστόσο από 1/1/19 η κατώτατη σύνταξη χηρείας ορίζεται σε 360€ για 15 έτη ασφάλισης του ασφαλισμένου που έφυγε από τη ζωή ή 384€ με 20 έτη ασφάλισης και άνω.

Για την ιδιωτική συνταξιοδότηση η σύνταξη του ασφαλισμένου μεταβιβάζεται στο/στη δικαιούχο ολόκληρη και  καταβάλλεται κανονικά για όλη τη προβλεπόμενη εγγυημένη περίοδο καταβολής που είχε επιλέξει ο ίδιος ο ασφαλισμένος στην έναρξη της συνταξιοδότησης του. Επίσης δίνεται η δυνατότητα εφόσον ο ασφαλισμένος στην έναρξη της ιδιωτικής συνταξιοδότησής του δεν είχε ορίσει εγγυημένη περίοδο καταβολής, οι δικαιούχοι να λάβουν εφάπαξ το υπόλοιπο των συντάξιμων αποδοχών του.

Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω ότι στη σημερινή εποχή είναι προς όφελος του ασφαλισμένου η συμπλήρωση της δημόσιας συνταξιοδότησης με την ιδιωτική. Η δημόσια συνταξιοδότηση δε μπορεί να ξεπεράσει τον αναδιανεμητικό της χαρακτήρα, ενώ η πρόβλεψη για τις συντάξεις χηρείας αφήνουν μεγάλο οικονομικό κενό για την οικογένεια του ασφαλισμένου σε δύσκολες και επιβαρυμένες χρονικά συγκυρίες ειδικά με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Από την άλλη η ιδιωτική συνταξιοδότηση προσφέρει ανταποδοτικότητα ως προς την οικογένεια του ασφαλισμένου και το κυριότερο και εκεί πρέπει να δώσετε προσοχή και να εστιάσετε, αξιοπιστία και αυτό διότι για όλα τα προβλεπόμενα υπάρχει δέσμευση συμβολαίου ενώ στη περίπτωση της δημόσιας συνταξιοδότησης  οι νόμοι είναι ευμετάβλητοι δίχως να εγγυώνται τις παροχές.

Η παροχή συνδυαστικά της ιδιωτικής και της δημόσιας συνταξιοδότησης στην οικογένεια του ασφαλισμένου μπορεί να προσφέρει εξασφάλιση, συμπληρώνοντας το εισόδημα της οικογένειας το οποίο θα μειωνόταν επί της ουσίας στο μισό με βάση τις δημοσίες συντάξιμες αποδοχές του ασφαλισμένου.

Κρατήστε κάτι πολύ σημαντικό οτι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν προγράμματα σύνταξης και εφάπαξ και όχι ασφαλίσεις κεφαλαίων αποβίωσης.

Αν σας ενδιαφέρει πρωτίστως η εξασφάλιση ενός υψηλού κεφάλαιου για την οικογένειά σας τότε θα πρέπει να αναζητήσετε διαφορετικής φιλοσοφίας ασφαλιστικά προγράμματα για τα οποία φυσικά μπορούμε να σας ενημερώσουμε και να σας παρέχουμε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς και την έκδοση προσφοράς τόσο για συνταξιοδότηση όσο και της ασφάλισης κεφαλαίων στο  210-57 11 918|email: info@idiotiki-syntaxi.gr

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.