Γράφει ο Τόγιας Kων/νος,  Διευθυντής Ιδιωτική-Σύνταξη.gr

Tα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν σήμερα την ανταποδοτική – ατομική πρόταση για τη συμπλήρωση του εισοδήματος των ασφαλισμένων κατά τη δημόσια συνταξιοδότηση.

Αποτελούν επί της ουσίας ανταποδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα κατά το σχεδιασμό των οποίων ο ασφαλισμένος αποταμιεύει για τον εαυτό του και οι εισφορές του τοκίζονται από την ασφαλιστική εταιρία ενώ συνταξιοδοτείται στην ηλικία που έχει επιλέξει εκείνος και που μπορεί χρονικά να συμπίπτει με τη δημόσια συνταξιοδότηση ή μπορεί να είναι ακόμη και νωρίτερα. Ο ασφαλισμένος στη λήξη τη προγράμματος είναι ελεύθερος να επιλέξει ανάμεσα σε εφάπαξ καταβολή των εισφορών του ή στην έναρξη καταβολής της σύνταξής του.

Σήμερα θα αναφερθούμε στη περίπτωση ενός σύνθετου συνταξιοδοτικού σχεδιασμού με δύο ή περισσότερα προγράμματα με διαφορετικές λήξεις.

Ας ξεκινήσουμε από τη πρώτη και εύλογη ερώτηση που έρχεται στο νου, γιατί να διατηρεί κάποιος ένα συνταξιοδοτικό προγραμματισμό 2 λήξεων;

Πρώτον διότι με την επιτυχημένη λήξη του πρώτου προγράμματος και την είσπραξη εφάπαξ των αποταμιεύσεων διασφαλίζεται η λήξη του δεύτερου κ.ο.κ. Η εργασία σε μεγαλύτερες ηλικίες κρύβουν δυσκολίες, οι οποίες ποικίλουν ανάλογα με το επάγγελμα του καθενός και οι οποίες μπορούν να δυσκολέψουν τον ασφαλισμένο από το να φτάσει στην επιτυχημένη λήξη του πρόγραμματός του.

Δεύτερον λόγω του σχεδιασμού pension spreading όπου σχεδιαστικά το εφάπαξ του ασφαλισμένου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος τα 30.000€ (είτε λήξης είτε εξαγοράς) δημιουργούνται εκ των πραγμάτων 2 προγράμματα ή ακόμη και περισσότερα. Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει ένα εκ των δύο προγραμμάτων νωρίτερα, τότε οι εισφορές του τελευταίου μπορεί να είναι κατά τι λιγότερες, με σκοπό οι περισσότερες να αποταμιεύονται στο πρόγραμμα με τα περισσότερα έτη αποκομίζοντας με αυτό το τρόπο υψηλότερους τόκους από τους ανατοκισμούς.

Τρίτον  και σημαντικό, διότι αποφορτίζεται οικονομικά ο ασφαλισμένος μειώνοντας έτσι τις εισφορές του αλλά και δίνοντας του ένα καλό εφάπαξ ποσό νωρίτερα. Ειδικά στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος έχει θέσει σαν στόχο την ιδιωτική συνταξιοδότηση κοντά στα 65 του έτη με το κύριο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, η λήξη νωρίτερα ενός προγράμματος μπορεί να λειτουργήσει θετικά και ως προς την επιτυχή λήξη και του δεύτερου, αφού ο ασφαλισμένος και περισσότερα χρήματα θα έχει στη διάθεσή του και λιγότερες αθροιστικά εισφορές θα καταβάλει.

Τέταρτον, ευελιξία με τη ρευστοποίηση του ενός εκ των δύο προγραμμάτων σε περίπτωση ανάγκης. Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν μακροχρόνιους σχεδιασμούς, που σημαίνει ότι στη πορεία της ζωής του ασφαλισμένου μπορούν να εμφανιστούν δυσκολίες. Η ύπαρξη δυο προγραμμάτων ίδιας ή διαφορετικής λήξης παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής  της ρευστοποίησης  του ενός και της διατήρησης του δεύτερου.

Πέμπτον ο οικογενειακός προγραμματισμός και η στοχοποίηση μιας συγκεκριμένης  χρονικής στιγμής στο μέλλον όπου ο ασφαλισμένος και η οικογένειά του θα χρειάζονται ένα σημαντικό κεφάλαιο. Σπουδές παιδιών, αγορές, εξαγορά ενσήμων για τη δημόσια σύνταξιοδότηση κ.α μπορούν να είναι στο μυαλό του ασφαλισμένου ο οποίος επιθυμεί να προγραμματίσει τις μελλοντικές του ανάγκες σε κεφάλαια.

Επίσης οι σύνθετοι σχεδιασμοί είναι σύνηθες τακτική στη περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη ενός αποταμιευτικού προγράμματος σε νεαρότερη ηλικία, με ηλικία λήξης αρκετά μικρότερη από τη σύνηθες και επιθυμητή ηλικία συνταξιοδότησης. Το πρώτο πρόγραμμα μπορεί να γίνει η βάση για τη διασφάλιση του κύριου συνταξιοδοτικού προγραμματισμού αφού μπορεί να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για την πετυχημένη ολοκλήρωση και του δεύτερου.

Παράδειγμα

Ασφαλισμένος  40 ετών με  2 συμβολαία, με λήξη στα 65 και 60 του.

Πρόγραμμα 25ετας Πρόγραμμα 20ετών
Εισφορές 1.280 € 720 €
Εφάπαξ 40.747 € 16.752,00 €
Όφελος 8.747 € 2.352 €
Σύνταξη 15ετή 253,83 € 104,36 €

 

Το παράδειγμα έχει υπολογιστεί με το πρόγραμμα εγγυημένου επιτοκίου S57 της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο πρόγραμμα 25ετίας η αξία εξαγοράς υπερβαίνει τα 30.000€ τα τελευταία 5 έτη του προγράμματος.

Όπως παρατηρείτε στα 60 του ο ασφαλισμένος θα μπορεί είτε να λάβει με τη μορφή εφάπαξ 16.752€ με τα οποία εξασφαλίζει τη λήξη του δεύτερου προγράμματός του στα 65 του (όπου και αποκομίζει το μεγαλύτερο όφελος), διατηρεί ένα κεφάλαιο διαθέσιμο προς χρήση για οτιδήποτε χρειαστεί και φυσικά επιβραβεύεται για την αποταμιευτική του προσπάθεια νωρίτερα.

Θυμηθείτε.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη δημόσια συνταξιοδότηση τείνουν να μεταβάλονται συμπαρασύροντας τα συνολικά απαιτούμενα έτη ασφάλισης καθώς και την ηλικία συνταξιοδότησης. Η λήξη των συμβολαίων νωρίτερα μπορεί να σας εξυπηρετήσει παραμένοντας ανεξάρτητοι και έχοντας τη δυνατότητα εφόσον χρειαστεί ακόμη και να εξαγοράσετε ασφαλιστικά έτη συμπληρώνοντας τη πλήρη δημόσια συνταξιοδότηση.

Κλείνοντας κρατήστε οτι υπάρχουν πολλοί τρόποι και δρόμοι για κάποιον ώστε να προγραμματίσει την ιδιωτική του συνταξιοδότηση, ωστόσο ο ειδικός σχεδιασμός και η προσεκτική επιλογή του ύψους των εισφορών μπορούν να εξασφαλίσουν για εσάς ένα βιώσιμο και πραγματικά ανταποδοτικό συνταξιοδοτικό αποτέλεσμα, τόσο σε εφάπαξ όσο και σε σύνταξη, στη χρονική στιγμή που επιθυμείτε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε καθώς και την έκδοση προσφοράς συνταξιοδότησης στο  210-57 11 918|email: info@idiotiki-syntaxi.gr

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς το ιδανικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.