Η ιδιωτική σύνταξη αποτελεί μια ανταποδοτική σύνταξη που βασίζεται στην ατομική αποταμίευση και κατ’επέκταση πρωτοβουλία. Σήμερα τόσο οι συνεχείς μειώσεις στα ποσά των συντάξεων όσο και η ανασφάλιστη εργασία (που συνεπάγεται κενά στα έτη ασφάλισης)  δημιουργούν έντονους προβληματισμούς στους ασφαλισμένους που προβλέπουν τη προοπτική μιας αξιοπρεπούς σύνταξης να καθίσταται ανέφικτη. Με αφορμή λοιπόν τη κατάσταση αυτή όλο και περισσότεροι βλέπουν στην ιδιωτική σύνταξη την ευκαιρία να αναπληρώσουν τη σύνταξή τους καθώς και να λάβουν ένα καλό εφάπαξ σαν επιβράβευση των ετών εργασίας τους.

Σημερινό θέμα το πώς ο χρόνος ευνοεί την αποταμίευση κυριαρχόντας επί των εισφορών.

Ξεκινώντας θα θέλαμε να επισημάνουμε οτι τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούνται από δύο περιόδους.

Τη περίοδο της αποταμίευσης και τη περίοδο της συνταξιοδότησης. Κρατήστε ότι η επιτυχία ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος έγκειται στην επιτυχή ολοκλήρωση της αποταμιευτικής περιόδου. Για το λόγο αυτό δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του ποσού των εισφορών καθώς και τη διάρκεια του προγράμματος.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ποσό της αποταμίευσης να είναι βιώσιμο και σε επίπεδα όχι πάνω από το 9% με 10% επί του μισθού του ασφαλισμένου. Διατηρώντας το σε αυτό το επίπεδο διατηρούμε χαμηλά το κίνδυνο οικονομικού εκτροχιασμού του προγράμματος. Η διάρκεια του προγράμματος από την άλλη επιλέγεται με βάση το στόχο που έχει τεθεί τόσο για την ηλικία συνταξιοδότησης, όσο και για το ιδανικό ποσό της σύνταξης και του εφάπαξ, μιας και που παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωσή τους. Έτσι ερχόμαστε και στο θέμα του χρόνου.

Κλειδί της αποταμίευσης είναι περισσότερο ο χρόνος παρά το ίδιο το μέγεθός της.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα, με 2 περιπτώσεις ατόμων για να κατανοήσουμε καλύτερα τη παραπάνω δήλωση.

Ο πρώτος αποταμιεύει συνολικά σε ένα αποταμιευτικό πρόγραμμα για 15 έτη, 15.000€, 1000€ δηλ το έτος και ο δεύτερος πάλι 15.000€ αλλά αυτή τη φορά σε 20 έτη, ήτοι 750€ το έτος.

Δείτε τη διαφορά στο εφάπαξ που θα έχουν :

Διάρκεια Εισφορές(€) Εφάπαξ(€) Κέρδος(€)
15 1000 16.336 1.636
20 750 17.146 2.146

 

Ο πρώτος θα λάβει 16.336€ εφάπαξ στη λήξη του προγράμματος του στα 15 έτη, κερδίζοντας 1.633€ σε τόκους, αφορολόγητους, ενώ ο δεύτερος που θα αποταμιεύσει το ίδιο ποσό αλλά σε περισσότερα έτη θα λάβει 17.146€, με συνολικό όφελος 2.146€810€ παραπάνω από το άτομο που θα αποταμίευε για 15 έτη.

Ο υπολογισμός έχει γίνει με το αποταμιευτικό πρόγραμμα S47 της Εθνικής Ασφαλιστικής με εγγυημένο επιτόκιο 2.5%

Η ουσία είναι στον ανατοκισμό. Για όσα περισσότερα έτη το ποσό ανατοκίζεται τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το όφελος για τον ασφαλισμένο.

Το παράδειγμα αυτό είναι ο καλύτερος τρόπος να αναδείξουμε το γεγονός ότι δεν έχει σημασία να αποταμιεύει κάποιος μεγάλα ποσά κάθε έτος και ενδεχομένως να πιέζεται οικονομικά. Έχοντας θέσει ως στόχο ένα ποσό εφάπαξ ή σύνταξη, αρκεί να ξεκινήσει την αποταμίευσή του συντηρητικά, το μόνο που χρειάζεται είναι στον σχεδιασμό του προγράμματος να προστεθούν μερικά επιπλέον έτη στη διάρκεια ώστε ο ανατοκισμός να προσφέρει υψηλή απόδοση και έτσι να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί δίχως να επηρεαστεί η βιωσιμότητα  με μεγαλύτερα ποσά εισφορών.

Διαβάστε επίσης πώς για τον ίδιο λόγο μπορείτε να κατοχυρώσετε σύνταξη και εφάπαξ έως και 2.300€ φθηνότερα απ’ότι αν ξεκινούσατε ένα συνταξιοδοτικό 5 έτη αργότερα.

Κρατήστε επίσης ότι ο τόκος και η συνολική απόδοση είναι ένα επιπλέον συν στην όλη απόφασή σας να αποταμιεύσετε και συνεπικουρεί στη προσπάθειά σας αυτή διότι η αποταμίευση είναι μακροχρόνια. Το πραγματικό σας όφελος όμως είναι να καταφέρετε να προγραμματιστείτε και να αποταμιεύσετε με επιτυχία, υιοθετώντας μια σημαντική για εσάς συνήθεια δημιουργώντας με αυτό το τρόπο ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο είτε το διαθέτεται για την κατοχύρωση σύνταξης εάν αυτός είναι ο απώτερος σκοπός σας, είτε το λαμβάνεται για να πραγματοποιήσετε αγορές, ταξίδια, να ενισχύσετε την οικογένειά σας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε.

Ειδίκευσή μας ο σχεδιασμός αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με εγγυημένη απόδοση και ιδανική διάρκεια, με εισφορές που μπορείτε βιώσιμα να υποστηρίξετε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε ή να κλείσετε ραντεβού στο 210-57 11 918 για το σχεδιασμό του δικού σας προγραμματισμού.

Email: info@idiotiki-syntaxi.gr

Η πλατφόρμα μας σας δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού αποταμιευτικού – συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς την ιδανική προσφορά.