Γράφει ο Κωνσταντίνος Τόγιας Διευθυντής Ιδιωτική-Σύνταξη.gr

Σήμερα στη χώρα μας αριθμούμε περισσότερους από 2.500.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων. Το ξεχωριστό του πράγματος είναι ότι ο δρόμος προς τη συνταξιοδότηση, η πορεία δηλαδή του καθενός είναι και μία διαφορετική ιστορία ζωής. Ιστορία που ξεκινά ακόμη από την εκπαίδευση του καθενός, θεωρητική και πρακτική και συνεχίζεται με την επαγγελματική του πορεία μέχρι τη συνταξιοδότηση.

Πολλά στάδια του ατόμου μπορεί κάποιος να εντοπίσει ανάμεσα σε αυτές τις περιόδους που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του καθώς και στη συνολική του πορεία, όπως η απόκτηση οικογένειας για παράδειγμα, η γέννηση των παιδιών του που συνεπάγεται αύξηση των υποχρεώσεων, η μεταπτυχιακή του εκπαίδευση, το άνοιγμα  μιας επιχείρησης ή το κλείσιμο μιας επιχείρησης, την αλλαγή εργασίας σε κάτι το τελείως διαφορετικό, την αγορά ενός σπιτιού ακόμα και τη μετανάστευση στο εξωτερικό για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα.

Η ζωή λοιπόν η ίδια ενός ατόμου, η πορεία του μέσα σε αυτή με όλες τις μεγάλες αποφάσεις καθώς και οι εξωγενής παράγοντες που την επηρεάζουν, διαμορφώνουν και τη πορεία του προς τη συνταξιοδότηση. Η κλίμακα που άνηκε όταν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας εξαρτιόταν από τις οικονομικές του υποχρεώσεις αλλά και προτεραιότητες που έθετε, αν η εργασία του σαν μισθωτός ήταν εποχική ή όχι, αν έχει λιγότερα ασφαλιστικά έτη λόγω εργασίας στο εξωτερικό ή αν εν μέσω κρίσης τα τελευταία έτη συμπληρώνει λιγότερα ένσημα ή και καθόλου λόγω αδήλωτης εργασίας.

Μέχρι σήμερα λοιπόν το κάθε άτομο είτε ακολουθούσε μια πορεία ως μισθωτός, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ακόμα και μια μικτή επαγγελματική πορεία το άθροισμα της οποίας σε ένσημα του εξασφάλιζε μια πλήρη ή έστω μειωμένη σύνταξη σε ηλικίες που διέφεραν ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος και κυμαίνονταν από 55 έως και 67 ετών.

Η πορεία των σημερινών ασφαλισμένων

Σήμερα οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους προβληματίζονται ιδιαίτερα για το θέμα της συνταξιοδότησής τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν χάσει τη πορεία τους προς τη συνταξιοδότηση ή ότι η σύνταξη που θα λάβουν δε θα είναι ικανοποιητική και θα έχει σαν αποτέλεσμα να συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι και πέρα από τα 67 τους.

Οι παρακάτω σκέψεις κυριαρχούν στη ιδέα της συνταξιοδότησης.

  • Θα πάρω σύνταξη με τα ένσημα που έχω;
  • Τι σύνταξη άραγε θα πάρω;
  • Όλοι 360€ θα πάρουμε τελικά
  • Σύνταξη στα 70
  • Ένα γνωστός κατέθεσε τα χαρτιά του και τη πήρε μετά από 3 χρόνια
  • Όλο μειώσεις κάνουν
  • Πιο εφάπαξ ;

Είμαι σίγουρος ότι την ώρα που διαβάζατε τις παραπάνω γραμμές επιβεβαιώνετε και εσείς τις ίδιες σκέψεις.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό εν μέσω του οικονομικού κυκεώνα που βιώνουμε που έχει επιφέρει τεράστια αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς να κάνουμε μη αισιόδοξες σκέψεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η σύνταξη σήμερα.

Η σύνταξη που θα λάβουμε αποτελεί συνιστώσα 2 συντάξεων, της εθνικής σύνταξης και της ανταποδοτικής.

Κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης έχουν όλοι οι ασφαλισμένοι με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στα 67 τους χρόνια. Το ποσό που κατοχυρώνουν κυμαίνεται από 345€ για τα 15 έτη ασφάλισης έως 384€ για τα 20 έτη. Η ανταποδοτική σύνταξη που έρχεται να συμπληρώσει την εθνική, υπολογίζεται απλοϊκά βάση ενός συντελεστή (που ορίζεται βάση των συνολικών ετών ασφάλισης) επί του μέσου εισοδήματος που είχε ο ασφαλισμένος από το 2002 μέχρι σήμερα.

Παράδειγμα  μισθωτού με 20 έτη ασφάλισης και 800€  μέσο εισόδημα. Θα λάβει τα 384€ της εθνικής σύνταξης στα 67 του και επιπλέον  800Χ16,77%(συντελεστής 20ετίας) =134,16€. Σύνολο 518,16€ σύνταξη.

Η αναπλήρωση του εισοδήματος του θα φτάνει το 64,77%.

Η διαφορά είναι ότι αν ο ίδιος ασφαλισμένος είχε 30 έτη ασφάλισης και 1200€ μισθό, δεν είχαμε της επίδραση της κρίσης δηλαδή, θα λάμβανε 1200Χ27,79%= 333,78€ που μαζί με την εθνική σύνταξη θα έφτανε τα 717,48€.

Με αυτό το παράδειγμα θέλουμε να σας υποδείξουμε ότι μπορεί η κρίση να έχει στερήσει έτη ασφάλισης από όλους του εργασιακούς κλάδους όπως επίσης και το ότι έχει μειώσει τα μέσο εισόδημα των εργαζομένων. Όμως δε σημαίνει ότι τα έτη εργασίας μας πάνε χαμένα και δε θα πρέπει να μας κατακλύζει η απαισιοδοξία αφού μας εξασφαλίζουν μια συνταξιοδοτική βάση την οποία και μπορούμε να χτίσουμε, την οποία μπορούμε να εκμεταλευτούμε αξιοποιώντας τα νευραλγικά και παραγωγικά μας χρόνια απο εδώ και πέρα.

Το θέμα του σημερινού άρθρου είναι η πορεία του καθενός, αυτή που χτίζει καθημερινά μόνος και να σας υπενθυμίσουμε ότι όπως εσείς παίρνετε τις αποφάσεις για το οτιδήποτε στη ζωή σας έτσι μπορείτε να αποφασίσετε και  για το θέμα σύνταξη. Σήμερα σας δίνετε η δυνατότητα να επηρεάσετε οι ίδιοι με δική σας πρωτοβουλία τη συνταξιοδοτική σας πορεία παρακάμπτοντας εξωγενείς παράγοντες που σας στερούν από τη προοπτική μιας αξιοπρεπούς σύνταξης.

Μπορείτε να επηρεάσετε τη πορείας σας προς τη σύνταξη αναπληρώνοντας τα χαμένα ασφαλιστικά σας έτη με την ιδιωτική σύνταξη. Η ιδιωτική συνταξιοδότηση αποτελεί το τρίτο πυλώνα συνταξιοδότησης για τις χώρες της Ευρώπης όπως η εθνική και η ανταποδοτική σύνταξη και ο λόγος είναι ο ανταποδοτικός της χαρακτήρας σε αντίθεση με τη δημόσια συνταξιοδότηση που αναδιανέμει τις εισφορές.

Ρόλος της είναι να ενισχύσει ιδανικά με ένα επιπλέον  20% +  τη δημόσια σύνταξη με σκοπό  τη διασφάλιση ενός εισοδήματος όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που είχε ο ασφαλισμένος πριν τη συνταξιοδότηση. Οποιοσδήποτε μπορεί να ξεκινήσει ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα με εισφορές από 50€/μήνα και ελάχιστη διάρκεια τα 10 έτη. 10 έτη που προσθέτει στα ασφαλιστικά του χρόνια ιδιωτικά.

Η ιδιωτική συνταξιοδότηση και η καταβολή εφάπαξ είναι ανεξάρτητη από τη δημόσια συνταξιοδότηση και μπορεί να τη προγραμματίσει ο ασφαλισμένος για οποιαδήποτε ηλικία επιθυμεί  ακόμη και νωρίτερα της δημόσιας.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε ή να κλείσετε ραντεβού για το σχεδιασμό της δικής σας συνταξιοδοτικής πρότασης στο 210-57 11 918.

Email : info@idiotiki-syntaxi.gr

Η πλατφόρμα μας σας δίνει ακόμη τη δυνατότητα να συμπληρώσετε online την ειδική φόρμα σχεδιασμού συνταξιοδοτικού προγράμματος που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για τους χρήστες μας και εμείς θα σχεδιάσουμε για εσάς την ιδανική προσφορά συνταξιοδότησης.